Adjiedj Bakas: ‘God schafte het paradijs af omdat het dodelijk saai was.’‘God schafte het paradijs af omdat het dodelijk saai was.’Of het nu over diëten, de crisis of Palestina gaat, mensen willen altijd weten wat er aan de hand is. Eenpitter Adjiedj Bakas haalt zijn business uit het voorspellen van trends. Met 200 lezingen per jaar en vier boeken op zijn naam een heuse goeroe. ‘Maar wel een zonder baard.’‘De wereld zit vol kansen’, beweert Bakas steevast. Zijn positivisme is een veelgevraagd goed  en zijn kantoor behangen met Mariabeelden, weeftapijten en moskeelampen.De communicatiewetenschapper staat desondanks met beide benen op de grond. ‘Een journalist  heeft me gedoopt tot trendwatcher’, zegt Bakas. ‘Ik was gewoon communicatieadviseur.’Leidend voorwerpHet spuien van ideeën en beschrijven van nieuwe bewegingen en technologieën leggen Bakas echter geen windeieren. Met behulp van een klein team is de voorspeller het leidend voorwerp van florerende business.Is dat een duurzame business case? ‘Marco Borsato verdient toch ook op conto van zijn eigen naam’, zegt Bakas. ‘Als ik kassie wijle ga, dan is het klaar.’VoorspellenVoorlopig willen mensen nog graag horen wat ze kunnen verwachten. ’80 procent van mijn trendvoorspellingen komt uit’, zegt Bakas die elk jaar een boek schrijft over een bepaald thema.Duurzame energie bijvoorbeeld. ‘Als we volledig duurzaam energie opwekken hebben we Rusland en het Midden-Oosten niet meer nodig’, aldus Bakas. ‘Daar komt oorlog van.’ParadijsBakas mag een goeroe zijn, hij ziet de wereld niet als paradijs. ‘Maar wie heeft dat nodig? God schafte het paradijs af omdat het dodelijk saai was.’Nieuwe technologieën vervangen menselijk handelen. Er komen auto’s zonder bestuurder en drones die pizza bezorgen. ‘We moeten nadenken over alternatieve banen.’Maar bang zijn mogen we niet, want met aarzelen groeit angst. ‘Durf in het diepe te springen‘, zegt Bakas die wilde plannen heeft om het tussen Israel en Palestina te sussen.‘Baggeraars kunnen extra land op te spuiten in zee, zodat de te verdelen koek groter is.’ Een raar Hollands idee misschien, maar ook vindingrijk.  ‘Echt’, zegt Bakas. ‘Er is zoveel moois te doen.’

Likes: 4

Viewed:

source